Kulinaria
Rumowy kołacz

kulinaria (17)Składniki:

1. 3 szklanki mąki pszennej
2. 1 szklanka mleka lekko ciepłego
3. 6 dag drożdży
4. 5 żółtek
5. ¼ szklanki cukru
6. Pół kostki roztopionego masła
7. 1 ugotowany i przepuszczony przez praskę ziemniak
8. 1 mały kieliszek rumu
9. 10 dag czekolady mlecznej
10. Pół szklanki posiekanych migdałów
11. Słodkie kakao do posypania kołacza

Wykonanie:

Z niewielkiej ilości ciepłego mleka, drożdży, mąki i cukru zrobić gęsty zaczyn i odstawić go w ciepłe miejsce, aby wyrósł.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać resztę cukru, ziemniak, resztę mleka, żółtka, rum i wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie ciasto (pod koniec dodawać powoli stopione masło). Gdy ciasto będzie już odstawać od ręki, przykryć miskę lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść jeszcze raz i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia? Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza i wstawić ciasto na około 45 minut.
Ciasto wystudzić, polać roztopioną czekoladą, posypać słodkim kakao i posiekanymi migdałami.

Ciekawe artykuły tematyczne o gotowaniu online:

About the author

Related Posts