Gotowanie
Rodzaje pierogów

kulinaria (9)Pierogi to pyszne danie, które w dodatku wiąże się z tradycjami polskiej kuchni. Istnieje wiele wersji tego kultowego dania, różne są też formy podawania czy towarzyszących im dodatków. Najbardziej znane są pierogi ruskie, których farsz składa się z ziemniaków, twarogu i cebuli. Pierogi z mięsem z kolei stanowią nie tylko danie idealne dla wielbicieli mięsa, ale są również bardzo sycącym posiłkiem. Kolejny rodzaj pierogów, to pierogi z kapustą, niekiedy zawierające dodatek grzybów lub pieczarek. Mniej popularne, ale równie pyszne są pierogi galicyjskie. Główne składniki farszu to kasza gryczana, pieczarki oraz ser twarogowy. Inne wersje pierogów to te z dodatkiem szpinaku czy pierogi na słodko, na przykład z borówkami. Pierogi można jeść bezpośrednio po gotowaniu, niektórzy jednak bardziej wolą pierogi smażone, dzięki czemu są one przyrumienione i chrupiące. Najczęściej do pierogów dodaje się masło albo smażoną cebulę. Pierogi często je się również z dodatkiem śmietany, jogurtu albo kefiru.

Ciekawe artykuły tematyczne o gotowaniu online:

About the author

Related Posts