Gotowanie
Ptysiowy tort

kulinaria (4)Składniki:

1. 10 dag masła
2. 4 jajka
3. 15 dag maki pszennej
4. 200 ml wody
5. 1 torebka budyniu śmietankowego
6. 400 ml mleka
7. pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
8. 40 dag truskawek
9. sól

wykonanie:

w rondelku zagotować 200 ml wody, dodać do niej połowę masła i szczyptę soli. Powoli przesiewać do wody makę cały czas mieszając i podgrzewać tak długo aż masa będzie gładka, szklista i będzie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i przestudzić, a nzstępnie dodawać kolejno jajka i ucierać tak długo aż będzie zimna. Masę przełozyć do szprycki i wycisnąć na blaszkę wyłożoną pergaminem trzy niezbyt duże krążki. Piec je około 10 minut w temperaturze 200 stopni celsjusza, a następnie 15 minut w 180 stopniach.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń, ostudzić a następnie utrzeć z resztą masłą i skórką cytrynową. Ptysiowe krążki przełożyć kremem i truskawkami; wierzch udekorować całymi owocami.

Ciekawe artykuły tematyczne o gotowaniu online:

About the author

Related Posts