Kulinaria
Odwrócona osmoza

odwrocona-osmoza-5Czy ktoś z Was zastanawiał się kiedykolwiek co to zjawisko osmozy lub też odwróconej osmozy? Jeśli tak, a nadal nie wiecie co to jest, wytłumaczę zasady działania filtrów. Na ogół ludzie nie piją surowej wody z kranu. Wolą mineralną, czystą z butelek, przegotowaną lub filtrowaną. Działanie osmotycznych filtrów do wody jest oparte na jednym z procesów zachodzących w naturze, czyli osmozie. Wykorzystano ją do budowy filtra, a otrzymana w ten sposób woda praktycznie w 100% pozbawiona została wszelkich zanieczyszczeń. Może jednak wyjaśnijmy co to zjawisko osmozy. Osmoza to proces, który zachodzi we wszystkich żywych organizmach. Polega na przechodzeniu przez półprzepuszczalną błonę (błona ta przepuszcza niektóre cząstki, a inne zatrzymuje) cząsteczek wody z roztworu o stężeniu mniejszym do roztworu, który ma większe stężenie cząsteczek. Proste, prawda? Wyjaśnijmy teraz na czym polega odwrócona osmoza. Filtr z tym zjawiskiem zwykle montuje się w szafce pod zlewem kuchennym. Jego głównym atutem jest półprzepuszczalna błona osmotyczna, która (bardzo upraszczając) działa na zasadzie niezwykle dokładnego sita.

Ciekawe artykuły tematyczne o gotowaniu online:

About the author

Related Posts