Kulinaria
Kawa świeżo palona

Kawa swiezo palona (10)Niewielu jest ludzi, którzy nie ulegli dotąd urokowi niezwykłego napoju, jakim jest kawa świeżo palona. Trudno się dziwić – ma on właściwości pobudzające, a przy tym jest bardzo aromatyczny i świetnie smakuje. Spożycie kawy w Polsce znajduje się na bardzo wysokim poziomie. Wielu dietetyków alarmuje, że picie 4 – 5 kaw w ciągu dnia może być niebezpieczne ze względu na to, że nadmiar kofeiny rozregulowuje ciśnienie. Czy na pewno? W przypadku kofeiny, podobnie jak w przypadku wszystkich innych substancji aktywnych zawartych w legalnych czy nielegalnych używkach, następuje habituacja – jeśli często wprowadzamy ją do organizmu, to w końcu przestaje on reagować na nią tak silnie jak wcześniej. Właśnie dlatego zagorzali kawosze nie mają najmniejszego problemu z tym, żeby zasnąć nawet po wypiciu dużej i mocnej kawy. Kawa może być jednak groźna z innej przyczyny – ma właściwości moczopędne i wypłukuje z organizmu minerały, w tym magnez. Jeśli pijemy dużo kawy, powinniśmy dostarczyć sobie dla równowagi dużo magnezu.

Ciekawe artykuły tematyczne o gotowaniu online:

About the author

Related Posts